Paisajismo en arquitectura

Paisatgisme en arquitectura: us expliquem algunes aplicacions

Introducció: Què és l’Arquitectura Paisatgista o el paisatgisme en arquitectura?

El paisatgisme en arquitectura és una professió que s’ocupa del disseny i la construcció d’espais a l’aire lliure públics i privats, com a parcs, jardins, campus i carreteres.

També participa en la preservació del terreny natural.

Qui va ser Frederick Law Olmsted, pare del paisatgisme en arquitectura?

Frederick Law Olmsted va ser un arquitecte, escriptor i paisatgista estatunidenc. És més famós per dissenyar el Central Park de Nova York.

Olmsted va néixer a Hartford, Connecticut el 26 d’abril de 1822 de Mary Perkins Olmsted i Frederick Olmsted Sr., un pròsper comerciant que va morir quan el seu fill tenia sis anys.

Olmsted es va graduar de Yale College en 1847 i després va estudiar dret en la Facultat de Dret d’Harvard. Va exercir breument l’advocacia a la ciutat de Nova York en 1855 abans de dedicar-se a temps complet a la pràctica de l’arquitectura paisatgista.

Quins són els beneficis de construir amb arquitectura paisatgista?

El paisatgisme en arquitectura és una professió que integra l’art i la ciència del disseny del paisatge, l’horticultura, l’ecologia i la silvicultura. El camp es considera una branca de l’arquitectura perquè inclou el disseny d’edificis i altres estructures en el seu àmbit.

Planos de diseño de paisaje

Els arquitectes paisatgistes estan involucrats en molts aspectes del desenvolupament de la terra, que inclouen:

– Anàlisi del lloc

– La planificació del lloc

– Disseny de parcs, jardins i altres espais oberts.

– Disseny de lots residencials amb cases i altres estructures.

– Manteniment del paisatge (incloent camps de golf)

Com utilitzen els arquitectes l’arquitectura del paisatge?


L’arquitectura del paisatge és una branca de la professió de l’arquitectura. Inclou l’ús de la terra i les característiques naturals per a dissenyar espais públics a l’aire lliure. Els arquitectes paisatgistes són experts en disseny de paisatges, horticultura i silvicultura. Sovint treballen amb altres dissenyadors per a integrar aquestes característiques naturals en l’entorn construït.

Els arquitectes recorren als arquitectes paisatgistes quan dissenyen paisatges per a edificis o veïnats, o quan volen assegurar-se que els edificis que estan dissenyant estaran en harmonia amb l’entorn circumdant.

A què es denomina com a paisatgisme urbà?

Paisajismo en arquitectura

Paisatgisme urbà és un terme que es refereix al procés de millorar el paisatge d’una ciutat mitjançant la plantació d’arbres, la construcció de parcs i altres àrees verdes, i l’addició de jardins.

En els últims anys, el paisatgisme urbà s’ha convertit en una forma popular perquè les ciutats millorin la qualitat de vida dels seus residents. També és una forma efectiva de reduir la quantitat de contaminació en l’aire.

Què és el paisatgisme sustentable?

El paisatgisme sustentable o sostenible és una manera de dissenyar paisatges per al futur.

La definició de paisatgisme sostenible és crear paisatges que siguin respectuosos amb el medi ambient i que també siguin estèticament agradables. El paisatgisme sostenible té molts beneficis, però un dels més importants és que pot ajudar a reduir l’ús d’aigua en una àrea fins a un 75%.

Paisajismo en arquitectura

Alguns exemples de paisatgisme sostenible inclouen l’ús de plantes natives, l’ús de fertilitzants orgànics i l’ús de materials naturals com a fusta o pedra.

Així, el paisatgisme sostenible també es pot utilitzar en àrees urbanes i s’ha demostrat que aquest tipus de disseny paisatgístic millora la qualitat de l’aire.

Què són les biojardineres o aiguamolls artificials dins de l’arquitectura del paisatge?

Les biojardineres són aiguamolls artificials que utilitzen plantes per a filtrar i netejar l’aigua. Es construeixen amb una sèrie de trinxeres, revestides amb plàstic, grava o altres materials porosos.

Les rases estan plenes de terra i plantes que filtren l’aigua a mesura que es filtra a través del sistema.

paisajismo en arquitectura
Tilley, E., Ulrich, L., Lüthi, C., Reymond, Ph., Zurbrügg, C., CC BY-SA 3.0 https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0, via Wikimedia Commons

Els biojardineres es poden utilitzar de moltes maneres diferents, com la gestió d’aigües pluvials, el tractament d’aigües residuals, la recàrrega d’aigües subterrànies i més.

Alguns conceptes bàsics del paisatgisme en arquitectura per a millorar el teu jardí


El disseny d’un jardí és un procés que inclou moltes decisions, com la ubicació de les plantes, els materials de construcció i les característiques de l’aigua. Hi ha moltes consideracions que han de fer-se en dissenyar un jardí. Primer de tot, haurem de definir algunes coses:

  • Quin és el teu pressupost?
  • Quant temps has de dedicar a la jardineria?
  • Quins són els teus objectius per al jardí?
  • Quin tipus de plantes t’agraden o no t’agraden?
  • Tens alguna al·lèrgia o sensibilitat a uns certs tipus de plantes?

Conclusió: La importància d’un bon disseny paisatgista

Entorno urbano

El disseny del paisatge és l’art i la ciència de crear espais a l’aire lliure amb diversos elements, així com plantes fins a aigua. El procés de disseny és una part important del treball dels arquitectes paisatgistes.

D’aquesta manera, la importància d’un bon disseny del paisatge:

-Pot donar literalment vida a un espai.

-Fa que un espai sigui més agradable perquè la gent l’usi.

-Crea un entorn més sostenible per a les persones i la vida silvestre.